zaterdag 29 augustus 2009

Tikspel in een cirkelvorm

Materiaal:
Pilonnen, één minder dan het aantal kinderen.
(bij een grote groep kan ook één pilon per twee kinderen worden gebruikt)Organisatie:
Zet met pilonnen een cirkel uit. Zorg dat er precies één pilon minder is dan het aantal kinderen.Stofomschrijving:
Er is één "tikker", de andere kinderen gaan bij een pilon van de cirkel staan. De tikker rent rustig aan de buitenkant om de cirkel. De tikker mag tijdens het rennen een kind op de schouder tikken en "kom mee" of "ga weg" roepen. In het eerste geval rent het kind in dezelfde richting als de tikker, in het andere geval rent het kind in de tegengestelde richting. De tikker en het kind sprinten een heel rondje om de cirkel. Wie als eerst terug bij de pilon is, wint de race.


Het kind dat als laatst terug bij de pilon is, wordt de nieuwe tikker. Deze gaat weer rustig om de cirkel rennen. Als vaker hetzelfde kind de tikker is, kan je als trainer ingrijpen (een ander kind kiezen). Een andere mogelijkheid is dat het aangetikte kind altijd de nieuwe tikker wordt.


Variatie mogelijkheden:
  • In de plaats van één pupil twee pupillen die als team samenwerken. Bij iederen pion staan dan ook twee pupillen. Dit is een mooie variant wanneer de groep groot is en de pupillen te veel stil dreigen te staan...
  • Tussen de tik spelletjes door kan je de pupillen gelijktijdig rond de cirkel laten rennen. Allen in dezelfe richting, afwisselen één of twee rondjes. Raken de pupillen weer wat vermoeid ga dan weer verder met het tik spel.
  • Er kunnen verschillende opdrachten worden gegeven die de pupillen tijdens het rennen moeten uitvoeren. Huppelen, hinkelen, etc etc.
Note: gebaseerd op een Oefenvorm van jeugdatleet.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten