zaterdag 29 augustus 2009

Eierrace

Leuke spelvorm voor mini-pupillen en pupillen C/B om het sprinten te oefenen in combinatie met behendigheid.

Benodigd
- 4 lepels (1 lepel per groep)
- 4 tennisballen (1 bal per groep)
- 4 eieren (1 ei per groep)
- minimaal 5 pionnen om de lijnen te markeren

Opzetten van het parcours
Zet op het grasveld of op de sintelbaan als volgt een parcours uit.
- Startlijn 0, gemarkeerd door 1 pion.
- Lijn 1 20 meter na de startlijn, gemarkeerd door 1 pion
- Lijn 2, 20 meter na lijn 1, gemarkeerd door 1 pion
- Lijn 3, 20 meter na lijn 2, gemarkeerd door 1 pion
- Lijn 4, 20 meter na lijn 3, gemarkeerd door 1 pion

In totaal is het parcours dus 80 meter. Het maakt niet uit of dit 1 lange rechte lijn is, of dit meeloopt met de bocht van de sintelbaan.

Uitvoering
Formeer groepjes van 4 (5 mag ook) kinderen van gelijkwaardig niveau. 1 kind krijgt de lepel en de tennisbal. De andere 3 kinderen stellen zich op achter de startlijn. Na het startteken sprinten de 3 kinderen zo snel mogelijk naar lijn 1. Op moment dat de laatste van deze 3 kinderen de lijn heeft gepasseerd wordt een arm omhoog gestoken als teken dat degene met de lepel en de bal mag starten om zo snel mogelijk, zonder de bal te laten vallen, naar de andere 3 kinderen te lopen. Schiet de bal van de lepel, pech! Terug naar de lijn en opnieuw beginnen.

Aangekomen bij de 3 kinderen wordt de lepel en bal overgedragen aan een ander kind. Zodra dat heeft plaatsgevonden, sprinten de overige kinderen naar lijn 2. Opnieuw, zodra het laatste kind over de lijn is, wordt de hand opgestoken en kan het kind bij lijn 1 met de lepel en bal starten.

Dit herhaalt zich bij lijn 3 en bij lijn 4. Zijn alle kinderen bij lijn 4 aangekomen, m.a.w. het laatste kind met de lepel en bal heeft de 3 andere kinderen bij lijn 4 bereikt, dan sprinten alle 4 de kinderen zo snel als mogelijk terug naar de startlijn (een sprint van 80 meter dus!)

Eerst een paar keer uitleggen en oefenen, daarna werkt het stimulerend om er bijvoorbeeld een wedstrijd van te maken en punten te geven aan elk team in volgorde van binnenkomst en dit 3 a 4 keer te herhalen. Als bonus kan de laatste race met echte eieren gelopen worden, de kinderen vinden dat erg spannend, zeker als je vertelt dat de eieren niet gekookt zijn ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten